Owoce powinny być elementem racjonalnej diety każdego człowieka, który pragnie cieszyć się zdrowiem. To prawdziwa skarbnica witamin, składników mineralnych i błonnika.
Największą wartość żywieniową mają owoce świeże, niepoddane obróbce cieplnej. Sporo witamin i błonnika kryje się także w skórce, którą wiele z nas usuwa przed zjedzeniem owocu. Najwięcej błonnika zawierają maliny (aż ok. 7 g/100 g). Sporo magnezu dostarczają banany, dlatego (mimo wysokiej, jak na owoce, kaloryczności – prawie 100 kcal/100 g) warto, aby zabierane były jako przekąska przez młodzież uczącą się. Magnez stymuluje procesy pamięci i koncentracji. Działa też uspokajająco, zapobiega bolesnym skurczom łydek, co jest istotne w przypadku młodzieży uczęszczającej na zajęcia wychowania fizycznego. Sporo witaminy A, niezbędnej do prawidłowego procesu widzenia, zawiera melon. Truskawki, grejpfrut, pomarańcza i maliny są prawdziwą skarbnicą witaminy C. Warto je spożywać szczególnie w zimowe dni, kiedy nasza odporność wystawiona jest na ciężką próbę.
Owoce suszone
Zawierają o wiele więcej witamin i składników mineralnych aniżeli świeże owoce. Są jednak nieporównywalnie bardziej kaloryczne. 100 g suszonych jabłek to aż 240 kcal. W przypadku suszonych moreli wartość ta wzrasta do 290 kcal/100 g. Najwięcej kilokalorii dostarcza 100 g porcja suszonych bananów, bo aż 360. Owoce suszone mogą stanowić świetny i wartościowy dodatek do płatków śniadaniowych czy jogurtu. Ze względu na dużą kaloryczność należy pamiętać o umiarze w ich spożyciu.
Owoce a Piramida Zdrowego Żywienia
Zgodnie z Piramidą Zdrowego Żywienia każdy zdrowy dorosły człowiek powinien spożyć 3 porcje owoców. W przypadku diet odchudzających ilość tę można zmniejszyć do 1 porcji dziennie. Pamiętajmy także o urozmaiceniu. Różnorodność spożywanych owoców gwarantuje pokrycie zapotrzebowania na wszystkie niezbędne witaminy i składniki mineralne.
I tradycyjnie tabelka:
| Owoce – kaloryczność w 100 g | |
| 0–40 kcal | truskawki, maliny, grejpfrut, melon, arbuz |
| 41–50 kcal | pomarańcza, brzoskwinia, jabłko |
| 51–70 kcal | ananas, winogrona |
| 71–100 kcal | banan |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz