środa, 19 stycznia 2011

ABC zdrowia

Dzisiaj mówimy o owocach. Dlaczego należy je jeść. No wlaśnie? Oprócz tego, że są smaczne mają jeszcze wiele różnych przydatnych dla naszego organizmu właściwości.

Owoce powinny być  elementem racjonalnej diety każdego człowieka, który pragnie cieszyć się zdrowiem. To prawdziwa skarbnica witamin, składników mineralnych i błonnika. 
Największą wartość żywieniową mają owoce świeże, niepoddane obróbce cieplnej. Sporo witamin i błonnika kryje się także w skórce, którą wiele z nas usuwa przed zjedzeniem owocu. Najwięcej błonnika zawierają maliny (aż ok. 7 g/100 g). Sporo magnezu dostarczają banany, dlatego (mimo wysokiej, jak na owoce, kaloryczności – prawie 100 kcal/100 g) warto, aby zabierane były jako przekąska przez młodzież uczącą się. Magnez stymuluje procesy pamięci i koncentracji. Działa też uspokajająco, zapobiega bolesnym skurczom łydek, co jest istotne w przypadku młodzieży uczęszczającej na zajęcia wychowania fizycznego. Sporo witaminy A, niezbędnej do prawidłowego procesu widzenia, zawiera melon. Truskawki, grejpfrut, pomarańcza i maliny są prawdziwą skarbnicą witaminy C. Warto je spożywać szczególnie w zimowe dni, kiedy nasza odporność wystawiona jest na ciężką próbę.
Owoce suszone
Zawierają o wiele więcej witamin i składników mineralnych aniżeli świeże owoce. Są jednak nieporównywalnie bardziej kaloryczne. 100 g suszonych jabłek to aż 240 kcal. W przypadku suszonych moreli wartość ta wzrasta do 290 kcal/100 g. Najwięcej kilokalorii dostarcza 100 g porcja suszonych bananów, bo aż 360. Owoce suszone mogą stanowić świetny i wartościowy dodatek do płatków śniadaniowych czy jogurtu. Ze względu na dużą kaloryczność należy pamiętać o umiarze w ich spożyciu.
Owoce a Piramida Zdrowego Żywienia
Zgodnie z Piramidą Zdrowego Żywienia każdy zdrowy dorosły człowiek powinien spożyć 3 porcje owoców. W przypadku diet odchudzających ilość tę można zmniejszyć do 1 porcji dziennie. Pamiętajmy także o urozmaiceniu. Różnorodność spożywanych owoców gwarantuje pokrycie zapotrzebowania na wszystkie niezbędne witaminy i składniki mineralne.
I tradycyjnie tabelka:

Owoce – kaloryczność w 100 g

0–40 kcal
truskawki, maliny, grejpfrut, melon, arbuz
41–50 kcal
pomarańcza, brzoskwinia, jabłko
51–70 kcal
ananas, winogrona
71–100 kcal
banan

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz