Dlaczego należy jeść warzywa? Przeczytaj i się dowiedz.
Warzywa nie należą do najmocniejszych stron diety przeciętnego Polaka. Zdecydowanie nie doceniamy ich wartości żywieniowej, dlatego rzadko goszczą na naszych talerzach. Warto wykształcić nawyk jedzenia warzyw od małego, by cieszyć się zdrowiem, szczupłą sylwetką i świetnym samopoczuciem.
Zalecenia spożycia
Zgodnie z Piramidą Zdrowego Żywienia rekomendowaną przez Instytut Żywności i Żywienia, warzywa powinny być nieodłącznym elementem prawidłowo zbilansowanej diety każdego człowieka. Zalecana ilość to 4 porcje warzyw w ciągu dnia. Jest to równoznaczne ze spożyciem co najmniej 400g warzyw dziennie. Istotne jest, by spożywać warzywa różnorodne, świeże i jak najmniej przetworzone.
Nawyki kształtuj od dzieciństwa
Często zdarza się, iż warzywa nie są akceptowane przez najmłodszych. Istotne jest, by grymaszenie dziecka przy posiłku nie zniechęcało rodziców do dalszych warzywnych eksperymentów w kuchni. Jeśli maluch przekona się do warzyw od najmłodszych lat życia, o wiele bardziej prawdopodobne jest, iż jego dieta w wieku dorosłym będzie obfitowała w ten składnik.
Warzywa – skarbnica zdrowia
Warzywa są świetnym źródłem: błonnika, witamin i składników mineralnych. Warzywa o kolorze pomarańczowym, takie jak dynia, czy marchewka, zawierają cenny składnik – beta-karoten, odpowiedzialny za ładny koloryt cery, odporność organizmu, czy prawidłowe widzenie. Do dyni i marchewki warto dodać odrobinę tłuszczu (w postaci oleju roślinnego, oliwy, czy świeżego masła), gdyż stymuluje on proces wchłaniania beta-karotenu.
Nasiona roślin strączkowych (przede wszystkim soja) są prawdziwą skarbnicą białka roślinnego, mogą więc stanowić alternatywę dla mięsa, czy ryb. Większość warzyw obfituje w węglowodany złożone, a więc takie, które wolno wchłaniają się w przewodzie pokarmowym i nie powodują gwałtownych skoków glikemii we krwi. Dzięki temu nie mamy napadów głodu i dłużej czujemy się syci. Warzywa zawierają niewiele cukrów prostych, w związku z tym mniejsze jest ryzyko próchnicy zębów. Sporo żelaza zawierają warzywa liściaste (np. kapusta włoska, brukselka, szpinak, natka pietruszki). Warzywa kapustne są z kolei dobrym źródłem wapnia. Potas znajdziemy w: ziemniakach, pomidorach, czy selerze. Magnez zawiera: kukurydza, groszek, czy brukselka. Najwięcej witaminy C występuje w: papryce, natce pietruszki, czy chrzanie.
Kobiety oczekujące dziecka powinny zadbać o odpowiednią podaż zielonych warzyw liściastych, będących świetnym źródłem kwasu foliowego, zapobiegającego wadom cewy nerwowej u płodu. Osoby dbające o młody wygląd cery powinny spożywać dużo sałaty, czy zielonego groszku, gdyż zawierają one cenną witaminę E, nazywaną witaminą młodości.
Mrożone warzywa, czy z puszki?
Obecnie wykorzystywane są liczne i różnorodne metody obróbki żywności, mające zapewnić dłuższą przydatność produktu do spożycia. Warzywa mrożone zachowują zarówno smak, jak i wartość odżywczą. Inaczej ma się sprawa w przypadku warzyw w puszce. Przechowywane w ten sposób mają mniejszą wartość odżywczą, zawierają sporo soli i substancji smakowych. Najzdrowsze są oczywiście warzywa świeże, krótko przechowywane.
Duża porcja, mało kalorii
Wartość kaloryczna większości warzyw nie przekracza 100 kcal. Nawet ziemniaki uważane za tuczące, dostarczają około 80 kcal w 100-gramowej porcji. Osobną grupę stanowią suche nasiona roślin strączkowych, których kaloryczność oscyluje w granicach 300-400 kcal/100g. Najbardziej kaloryczne są nasiona soi i soczewicy. Warto więc spożywać je z umiarem.
Błonnik – skuteczna broń w walce z nadwagą
Błonnik, zwany także włóknem pokarmowym, może stać się jednym ze sprzymierzeńców w czasie walki z nadprogramowymi kilogramami. Zapewnia uczucie sytości na dłużej, normalizuje stężenie glukozy we krwi, zapobiega zaparciom, reguluje perystaltykę jelit, przyśpiesza usuwanie związków toksycznych z organizmu. Co więcej, błonnik zawarty w warzywach, może przyczynić się do obniżenia stężenia cholesterolu we krwi. Działanie takie wykazuje tak zwany błonnik rozpuszczalny, który można znaleźć w: fasolce, zielonym groszku, czy marchwi.
I tradycyjnie dla tych co lubią tabelki:
| Kaloryczność warzyw w 100g | Nazwa warzywa |
| 0-30 kcal | Marchewka, ogórek, papryka, pomidor, rzodkiewka, sałata, brokuły, cebula, kalafior, kapusta |
| 31-100 kcal | Bób, chrzan, groszek zielony, kapusta włoska, ziemniaki |
| >100 kcal | Kukurydza |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz